Three musicians. One projector.

—Privat presslänk—

Pressmaterial för “Searching for Amazing Talent From Punjab”
Skivan släpps i butik den 28e oktober.

Klicka här för att ladda ner hela Searching For Amazing Talent From Punjab som mp3 eller lyssna nedan.

PRESSRELEASE:

Nils Berg hittar en sufisk mystiker på internet, släpper en skiva och reser till Indien. I den ordningen. 

”Ett träd är inte en skog, liksom en människa inte är mänskligheten.” Det är sammanfattningen av vad Balwinder Singh Laddi improviserar fram med sin vackra röst medan han självsäkert, i sin stiliga turban, spatserar längs en grusväg genom det frodiga landskapet i indiska Punjab. Han sjunger och gestikulerar framför mobilkameran och märker inte att han håller på att bli överkörd. Den som filmar skrattar förtjust så att bilden hoppar. Klippet läggs upp på YouTube, så klart, och blir en lokal hit. I vinter åker svenska gruppen Nils Berg Cinemascope på en expedition till Punjab för att leta upp honom. Varför, kan man fråga sig?

Någon gång runt 2009 kom Nils Berg på idén att göra ny musik av, och musicera tillsammans med videoklipp på musiker och sångare från olika delar av världen. Projektet startade i en önskan om en större orkester än han hade råd att samla ihop, och mynnade ut i en fascination över hur han faktiskt kunde sammanföra till synes helt aparta klipp till en ny helhet tillsammans med sina medmusiker.

Klippet med Balwinder är som speed för fantasin och inspirationen. Nils ramlade över det för flera år sedan och sen har det legat och grott. Vem är han? Vad sjunger han om? Översättningen kom från en sprudlande foodtruck-föreståndare på Telefonplan i Stockholm (som för övrigt lagar Söderorts bästa biryani), och efter vidare detektivarbete är den turbanklädde sångaren nu lokaliserad till en by i indiska delen av Punjab. I ett projekt finansierat av Statens musikverk beger sig trion i januari dit för att leta upp honom, och se om musikalisk integration funkar lika bra irl som på vinyl…

Den 28 oktober släpps ”Searching for Amazing Talent From Punjab” i en upplaga på 300 LP. På skivan, som spelades in live inför publik i januari i Stockholm, får vi, förutom mötet med Balwinder, bland annat delta i en fransk harp-kurs samt höra en romsk kvinna från den stockholmska gatubilden. Jockum Nordström har gjort omslaget.

FAKTARUTA

Förra året utsågs Nils Berg till årets kompositör vid Sveriges Radios jazzkattgala. Nils Berg Cinemascope har sedan starten 2009 släppt en film och tre skivor, turnerat genom Europa, USA och Kanada samt gästspelat i Japan, Algeriet och på Kuba. Under 2016 och 2017 är Nils Berg Cinemascope “artist in residence” på Västerås konserthus.

Christopher Cantillo – trummor
Josef Kallerdahl – bas
Nils Berg – träblås/dator

Turnédatum:
3 okt: Ingesund
4 okt: Vetlanda museum
5 okt: Palladium, Växjö
1 nov: Fasching, Stockholm
3 nov: Jazzstudion, Umeå
4 nov: Nefertiti, Göteborg
5 nov: Moriska paviljongen, Malmö

DSC02556_A2_300dpi_sRGB_©Miki.Anagrius

Klicka på omslaget/pressbilden för att ladda ner den högupplöst. Omslag: Jockum Nordström, foto: Miki Anagrius