Three musicians. One projector.

SAYONARA BROOKLYN, HOLA NIPPON

We had 4 smashing nights at Strand and Bar Brooklyn. Thanks everyone for coming out. Here’s a review from Swedish newspaper DN.

Now we’re off to Fukuoka!

20120509-135636.jpg

“Den svenska jazzens Fellini, kallade jag Nils Berg i en recension av hans senaste skiva. Så kan det gå när man får feeling. För det får man av Nils Berg. Liknelsen vid Fellini var i och för sig inte helt oprovocerad; Berg kallar sin grupp för Cinemascope och skivan ”Popmotion” har ett filmiskt upplägg med ljud- och bildklipp från You-tube. Men det är också någonting väldigt fantasifullt, ibland närmast surrealistiskt med Bergs hela musikerskap.

På Strand integreras klippen med konserten. På en stor duk bakom trion med basisten Josef Kallerdahl och trummisen Christopher Cantillo visas filmsekvenserna, som i sin tur även ljuder. Berg har klippt och klistrat så att allt sitter ihop, tvärs igenom tid och rum. Där är en afghansk pojke som sjunger en kärlekssång. En ensam man som spelar banjo. Vi hör en kör där Bergs mamma ingår, samtidigt som ett till synes helafrikanskt sällskap agerar på duken. Surrealismen igen. Och humor.

Själv alternerar bandledaren mellan tvärflöjt, basklarinett och tenorsaxofon. Han uttrycker sig lyhört och underfundigt, med en sällsynt förmåga – inte minst bland saxofonister; till de svenska undantagen hör även Joakim Milder – att liksom stå åt sidan för musiken samtidigt som han spelar den. Kallerdahl använder både el- och kontrabas, och väljer fingertoppskänsligt mellan instrumenten. Samspelet mellan ljud och bild understöds också fint av Cantillo, som uppenbarligen har insett att rytm finns lika mycket i film som i musik. Konsert även i kväll och i morgon.”

Johannes Cornell, Dagens Nyheter May 4, 2012